me-time ouder

Ouders hebben het er vaak over hoe weinig me-time ze hebben.

Een minuutje voor jezelf vinden is soms moeilijk. Vaak moet de was nog gevouwen worden, staat de afwas op het aanrecht en rinkelt je telefoon. De to-do lijst kan hierdoor oneindig lijken…

Wat is me-time eigenlijk? 

Me-time is simpelweg een moment voor jezelf. Want je bent niet alleen ouder, partner, collega, vriend of vriendin. Je bent ook gewoon jezelf. Jouw behoeften staan centraal in me-time. Wat geeft je energie als persoon? Wanneer voel je je het prettigst? Welke activiteiten zou je vaker met je partner of vrienden willen doen?

Waarom is me-time zo belangrijk? 

Als ouder raken je dagen heel snel volgeboekt. Tijd en aandacht gaan op aan je verantwoordelijkheden voor je gezin, je werk en je sociaal leven. In de hectische wereld van vandaag kan het lastig zijn om tijd voor jezelf vrij te maken. Toch is dit cruciaal. Die momenten maken je gelukkig! Door tijd met jezelf door te brengen kan je helemaal tot rust komen. Het kan je geest reinigen en je nieuwe energie geven om weer aan het werk te gaan. Je raakt eerder geïrriteerd als je dat niet doet. Beschouw het daarom als een noodzaak, niet als een luxe. Het is goed voor jou maar ook voor je gezin om af en toe tijd voor jezelf vrij te maken.

Hoe maak je tijd vrij voor jezelf?

De meeste mama’s vinden het een uitdaging om zichzelf als prioriteit te zien. Deze tips kunnen je helpen om meer tijd voor jezelf te maken zonder je daar schuldig over te voelen. Onthoud goed: me-time heb je immers nodig.

Tip 1: Blok tijd in de agenda

Het klinkt misschien gek, maar leg je me-time vast in de agenda. Maak met je partner een schema om om de beurt een moment voor jezelf te nemen. Je hebt dan van tevoren een afspraak, iets om naar uit te kijken, en uitstelgedrag wordt moeilijker.

Tip 2: Zoek een helpende hand

Vraag aan je ouders, een vriend of buur om af en toe op je mini’s te passen zodat je iets leuks voor jezelf kunt doen. Wees niet beschaamd om hulp te vragen en te aanvaarden. Je hoeft echt niet alles alleen te doen!

Tip 3: Maak je huishouden functioneler

Verdeel huishoudelijke taken. Leer je kinderen om een handje te helpen bij het opruimen van de kamer, het afruimen van de tafel en het stofzuigen. Stel kleine dingen niet uit. Vouw bijvoorbeeld meteen de schone was op, verschoon de bedden en plan de was in op een vaste dag. Een routine kan je namelijk ook rust geven. Zo kun je meer tijd aan jezelf besteden zonder je schuldig te voelen.

Geef een reactie

Add to cart