sensory play

Halleluja! Speelgoed is tegenwoordig niet bepaald goedkoop.

Maar eerlijk is eerlijk. Als ouder is het wel fijn om je mini af en toe te verwennen. Welk kind is er nu niet verzot op nieuw speelgoed? Maar dan begint de weekly routine. Je kent het wel. Na enkele keren spelen, belandt het speelgoed in een hoekje. Wist je dat er DIY low budget activiteiten bestaan die je kan maken met middelen die je gewoon in huis hebt? Ze zijn niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van je kind. Al gehoord van sensory play?

Wat is dat?

Sensory play of zintuiglijk spel speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kind. Het richt zich op activiteiten waarbij de zintuigen zoals zicht, geluid, smaak, tast en reuk worden aangesproken. Dit zorgt voor een betere ontwikkeling van de taalvaardigheid en motoriek.

Een voorbeeld: In het begin kan je kind een erg kieskeurige eter zijn van bepaalde texturen. Sensory play kan je kind helpen bij het aanraken, ruiken en spelen met die texturen waardoor hij of zij na een tijdje een vertrouwd gevoel krijgt en de textuur ook gemakkelijker zal eten. Zintuiglijk spel vormt de keuzes die je kind maakt en beïnvloedt het gedrag. Het is leerzaam, gezond en daarbovenop leuk en creatief. 

 

Sensory play 1: Playdough

Spelen met playdough is voor kinderen één van hun grootste kinderdromen, maar voor jullie is het eerder één van jullie grootste nachtmerries. Wat als mijn kind het opeet? Het aan de hond geeft? We begrijpen jullie! Wat dacht je van taste safe playdough? Je kind kan er zelfstandig mee aan de slag zonder dat je je zorgen hoeft te maken. De ingrediënten heb je waarschijnlijk gewoon in huis.

Benodigdheden:

 • 130 gr bloem
 • 2 theelepels maizena
 • 65 gr zout 
 • 120 ml water 

Voeg alles bij elkaar en meng tot een vaste substantie. Kneden maar!

Spice it up met deze natuurlijk kleurstoffen: 

 • Roze: frambozensap
 • Geel: enkele schepjes kurkuma
 • Groen: matcha thee
 • Oranje: wortelsap 

Tip: bewaar de playdough in een goed afgesloten bewaarzakje zodat je deze kan hergebruiken. 

 

Sensory play 2: Gekleurd schuim

Meehelpen met de afwas is voor je kind geen probleem. Zolang er maar genoeg schuim aan te pas komt. Al gedacht aan gekleurd schuim om mee te spelen? Je kleine spruit vindt het ongetwijfeld fantastisch! Om gekleurd speelschuim te maken heb je niet veel nodig.

Benodigdheden:

 • Water
 • Afwasmiddel/zeep voor de kinderen zodat het niet prikt in de ogen van je kind 
 • Voedingskleurstof
 • Blender 

Giet een glas water in de blender, voeg twee eetlepels zeep en enkele druppels voedingskleurstof toe. Let the magic happen. Blend één minuut op volle snelheid. Herhaal het proces en maak bakjes met verschillende kleuren speelschuim. Maak er een speurtocht van en voeg klein speelgoed toe aan het schuim. Laat je mini zich volledig uitleven. 

 

Sensory play 3: Cornflakesslijm

Twee zaken waar je kind ongetwijfeld van houdt. Cornflakes en een trend die nog steeds hot is: spelen met slijm. Heb jij er al aan gedacht om deze twee te combineren? Het kan! En je mini zal het heel fascinerend vinden. Daarnaast is het eetbaar, wat het nog veel prettiger maakt.

Benodigdheden: 

 • 1 eetlepel maïszetmeel 
 • Gezoete gecondenseerde melk
 • 2 eetlepels suiker
 • Cornflakes naar keuze 

Mama’s en papa’s, rol jullie mouwen op en haal de kookpotten maar boven! Het is belangrijk dat jullie deze creatieve activiteit voor jullie kind maken.  

Doe de melk, maïzena en suiker in een pan. Verwarm de ingrediënten op een middelhoog vuur. Roer gedurende 10 tot 15 minuten. Wordt het mengsel dik en elastisch? Perfect! Zodra het deeg aan het koken is, mag de pan van het vuur. Laat het mengsel volledig afkoelen. Voeg tot slot de cornflakes toe. Ziezo, volledig klaar om jullie te amuseren.

 

PS, in deze blog deelden we al met jullie hoe wij vingerverf kidsproof maken voor de allerkleinsten.

Wij zijn helemaal fan van sensory play. Leef je helemaal uit met je mini en vergeet jullie speelfun niet te delen met ons via @littlepumpkinfood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart