Tips voor een open gesprek

De corona’s op gezinsvakantie, het virus dat we een kopje kleiner moeten maken …Het coronavirus en de maatregelen hebben een impact op ons én op onze (klein)kinderen. Het virus verstoort onze routine en dat kan angst en onzekerheid veroorzaken. Het is daarom belangrijk om met het gezin te blijven praten over het geniepige monstertje en zijn gevolgen. Maar hoe pak je zo’n gesprek goed aan? 

Vraag je kind wat het er al over gehoord en gezien heeft. Welke vragen heeft het daarbij? Hoe voelt je zoon of dochter zich? Geef eerlijke en duidelijke feedback. Je verbloemt daarbij de situatie beter niet, want het is belangrijk dat je kind jouw verhaal vertrouwt.  

Behapbare uitleg

Gebruik daarbij taal op maat van je kind en zijn leeftijd. Woorden als ‘pandemie’ en ‘quarantaine’ zijn niet altijd begrijpbaar voor jonge kinderen. Erken en herken de gevoelens van je kind en probeer die niet te minimaliseren. Je kan de situatie wel kaderen: als je niet naar school gaat, dan kunnen we er samen voor zorgen dat het virus wat kleiner wordt. Er zijn ook veel dokters en hulpverleners die de zieke mensen verzorgen. Haal geen zaken aan die je kind banger kunnen maken. 

Als je zoon- of dochterlief snel weer overgaat tot de orde van de dag, laat je het gespreksonderwep best ook weer even rusten. Bewaak wel het gedrag van je kind: nachtmerries, opnieuw bedplassen of een stillere houding kunnen erop wijzen dat je kind erover piekert. Op dat moment doe je er goed aan om de bezorgdheid opnieuw ter sprake te brengen.  

Geef concrete tips

Leg ook uit hoe het kan helpen om het virus kleiner te maken en geef concrete tips: samen goed de handen wassen, op enkele plaatsen in huis papieren zakdoekjes voorzien en tonen hoe je niest en hoest in je elleboog. Zo creëer je gewoontes bij je kind.

Nu ook het coronavaccin concreter wordt, is het belangrijk om je kind daar ook over te informeren. Leg de relevante zaken van de discussie op tafel en wees er ook open en eerlijk over. 

Het kan uiteraard ook zijn dat jij met vragen, onzekerheden en angst voor de toekomst zit. Geef dat eerlijk toe aan je kind. Ze voelen jouw bezorgdheid ook aan. Door je kwetsbaarheid daarover te uiten, beseffen kinderen dat het belangrijk is om goed voor elkaar te zorgen en dat niemand er alleen voor staat. 

Samen kunnen we het aan!

Bekijk Eline Claeys’ kindvriendelijke uitleg over het coronavirus. 

Het duidingsprogramma Karrewiet brengt op maat van je kind heldere nieuwsfeitjes. 

Voor de oudere kinderen tussen ons (5-12 jaar), kan je het coronaspel Oetang uittesten. Een absolute aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart