Aan taaaaafel!

Steeds kortere dagen, cadeaupapier in de winkelrekken, de geur van dennenbomen overal … wij ruiken de feestdagen al! Na een – op z’n zachtst gezegd – vreemd jaar, zijn de feestdagen een welgekomen periode van optimisme. En de voornaamste bron van geluk is allemaal samen rond de tafel zitten en de kroketjes in het frietvet laten zakken. Simpelweg genieten!

Maar ook buiten de feestdagen is samen eten een ritueel om te koesteren. Dit zijn de redenen waarom het loont om van dinner time ook bewust quality time te maken, elke dag opnieuw.

Zien eten, leert eten

Wat ons als mens uniek maakt, is onze mogelijkheid om van elkaars gedrag te leren. En kinderen zijn daar het beste voorbeeld van. Al van jongs af aan imiteren peuters onbewust hun ouders om zo handelingen en gedragingen te leren. Kortom: als jij met smaak je broccoli opeet, dan zal je kind ook sneller geneigd zijn om de groentjes op hun bord een kans te geven.

Kinderen pikken dingen op door ze te zien en ze zelf mee te maken. En geef toe, dat spaart toch best wat uitleg- en opvoedwerk uit!

Maar het gaat verder dan alleen groentjes leren eten. Ook op sociaal vlak is de eettafel één grote leerschool. Onbewust krijgen kinderen inzicht in gesprekken en leren ze omgaan met andere meningen, zeker als ze wat ouder zijn. Zelfs hun woordenschat verrijkt automatisch door mama’s en papa’s over hun werkdag te horen praten.

Je gsm laat je dus best aan de kant, want jij moet tenslotte het goeie voorbeeld geven. Zo leert je kind dat jullie tijdens etenstijd bewust tijd maken voor elkaar. Tenzij … je kleine tafelgenoot er echt een potje van maakt en dat hilarische taferelen oplevert. Dan kan je de gsm al eens snel bovenhalen voor een foto. #smospot!

Rustgevende routine

Dankzij de drie vaste eetmomenten – ontbijt, lunch en avondeten – leert je kind structuur in de dag herkennen. Elke dag verloopt op dezelfde wijze en dat brengt rust. Zeker het avondmaal. Aan tafel heb je tijd om met elkaar te praten over wat die dag gebeurd is. Je luistert naar elkaar, er wordt gelachen, iedereen mag zijn zegje doen. Zelfs voor kinderen die nog niet kunnen praten zorgt dat voor een aangename overgang van dag naar avond. Weg stress van de dag!

Alles wat je samen doet, doe je beter

Samen eten, dat begint in de keuken. Laat bijvoorbeeld je kind mee beslissen wat er die avond op het menu staat. Zo krijgen ze al meteen het gevoel een volwaardig lid van de eettafel te zijn en dat hun mening gehoord wordt, net zoals bij volwassenen het geval is. Zijn ze al wat ouder, dan kan je samen koken. Ideaal voor het trainen van de fijne motoriek en om hun nieuwsgierigheid naar eten aan te wakkeren. Wedden dat je kleine chef de champignons op z’n bord minder vies zal bekijken nadat hij of zij mocht helpen snijden?

Niet alleen samen koken, maar ook samen met broers of zussen de tafel dekken, leert je kind zelfstandig samenwerken met andere mensen. Afruimen en afwassen, tja, dat hoort daar nu eenmaal ook bij.

Niet onbelangrijk: we eten ook gewoon gezonder als we samen eten. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken eten we meer groenten en fruit als we in het gezelschap van anderen eten. Dat geldt zeker voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Samen tv kijken tijdens het eten mag wel eens – lang leve samen een film kijken met pizza op de schoot – maar maak er geen gewoonte van. Als kinderen – en eigenlijk geldt dit ook voor jou, mama/papa! – afgeleid zijn, dan letten ze minder op wanneer hun buik vol zit, met overeten en op lange termijn een groter risico op gewichtstoename als gevolg. Yikes.

Hapje voor de sfeer!

Hoe je eetmoment met het hele gezin er ook uitziet, laten we realistisch zijn: het zal allesbehalve altijd vlekkeloos verlopen. (Maar dat moeten we jou ondertussen niet meer vertellen.) Probeer er toch elke keer van te genieten, zonder te veel verwachtingen. Loopt het eens helemaal in de soep, dan is dat helemaal niet erg. Morgen is er nog een dag!

De vele voordelen zijn ondertussen duidelijk, maar het belangrijkste voordeel is eigenlijk dit: de mooie herinneringen aan de avondmalen zullen je zoon/dochter altijd bijblijven. Want thuis, daar is het altijd gezellig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart