crèche

Terugkomen in de routine kan moeilijk zijn na 2 maanden zomervakantie.

Hier moet je kind even aan wennen. Ook de ochtendrush is er ineens weer. Je goed voorbereiden kan hierbij echt helpen. De gewenningsperiode voor jonge kinderen die terugkeren naar de crèche heeft tijd nodig. Met deze tips kunnen jullie samen op een ontspannen manier terug naar de crèche .

Waarom is wennen belangrijk?

Jouw mini kan tijdens de eerste dagen in de crèche angstig zijn vanwege de onbekende omgeving, vreemde geluiden en nieuwe geuren. De vele nieuwe prikkels verwerkt je kind op zijn of haar manier. Je kind raakt op het eigen tempo gewend aan de onbekende omgeving en mensen. Doordat de kinderopvang na de kennismaking met je kind op zijn of haar gewoontes in kan spelen, zal je kind zich sneller op zijn gemak voelen. Ook voor jou is het natuurlijk een grote stap om je kleintje weer achter te laten. Dit is volkomen normaal. Het is wel belangrijk om hier vooraf al aan te gaan wennen.

De duur van je vakantie weegt niet mee.

Je kind heeft de tijd en aandacht gewaardeerd, of je nu één maand weg bent geweest of maar een weekje op vakantie. Het maakt het voor een kind van die leeftijd moeilijk om dat weer los te laten. Want loslaten betekent dat je weinig tijd voor je mini hebt als je ‘s avonds terugkomt van je werk en je uitgeput voelt. Hoe jong je kind ook is, hij zal dit meteen begrijpen. De lengte van je vakantie maakt de angst voor verlating voor je kind niet erger.

Spreek positief over de crèche!

Het benoemen van de positieve aspecten van de crèche kan heel nuttig zijn. Zo zal je kind zijn of haar vriendjes en de lieve “juffen” en “meesters” weer zien. En kan je kind weer heerlijk in de zandbak gaan spelen. Door de voordelen op een rijtje te zetten, kan hij of zij vooruitlopen op alle leuke activiteiten. Door te geloven dat alles goed komt, kun je daar als ouder invloed op uitoefenen. Je kind zal dit van jou opvangen en zich daardoor krachtiger voelen. Kinderen kunnen zich meestal ongelooflijk goed aanpassen en gaan beter met veranderingen om dan volwassenen. 

Geef het rustig de tijd.

Zorg dat je op de eerste dag genoeg tijd hebt om afscheid te nemen. Het kan zijn dat een andere ouder dit nog aan het doen is en dat je even voor de deur moet wachten. Je wil het afscheid nemen niet gehaast laten verlopen. Ben je gespannen? Dan zal je kind dit overnemen. Door je tijd te nemen bij het afscheid, kan je onnodige stress voorkomen.

Voorzie altijd iets lekkers in huis voor drukke, vermoeiende, onverwachte of “gewoon zomaar” momentjes. Check onze gemakkelijke boxen hier. Here’s to a good life!

Geef een reactie

Add to cart