seizoensgroenten babyvoeding

Het belang van seizoensgroenten

Hoor wie klopt daar aan de deur? Op Sinterklaas en zijn helpers is het nog even wachten maar de herfstvakantie staat te popelen om zijn intrede te doen. Denken we aan de herfstvakantie, dan denken we aan ontspannende activiteiten met het gezin (al zullen die er dit jaar wat anders uitzien), maar uiteraard ook aan Halloween! 

Tijd om de gekste kostuums uit de kast te halen of er zelf in elkaar te knutselen. Maar een uitgeholde pompoen mag absoluut niet ontbreken tijdens dit griezelfeest. Tijd om even in te zoomen op deze kostbare groente. 

Pumpkin pumpkin pumpkin

Dat we dit product sterk waarderen, zal je wel duidelijk zijn. Pompoen bevat heel wat heilzame voedingsstoffen zoals betacaroteen, die zorgt voor een schone huid en goedwerkende ogen. Het bevat ook heel weinig calorieën en levert des te meer vezels voor een gezonde darmflora. 

Pompoen is nagenoeg het hele jaar beschikbaar met de grootste inlandse vollegrondoogst in september en oktober. Ze worden voornamelijk aangevoerd uit eigen land, Frankrijk, Turkije en Spanje. Daarnaast ook uit Zuid- en Midden-Amerika.  

P.S. Wist je dat de pompoen tot de komkommerfamilie behoort? Net zoals meloenen, augurken, courgettes en komkommers. Je kan ze in de gekste vormen en kleuren vinden en zijn al dan niet eetbaar. 

De voordelen van seizoensgebonden voeding

Het ingaan van het winteruur tijdens de herfst, het vallen van de bladeren en de typische herfstkleuren … Elk seizoen heeft zijn charme. Voor ons als chefs zijn de seizoenen ook heel dankbaar om te experimenteren in de keuken. Pompoen zit verwerkt in ons vast aanbod met groenten en producten die het hele jaar door geoogst worden. Maar daarnaast zetten we heel sterk in op seizoensgebonden producten. 

  • Wat zijn seizoensgroenten?
    Seizoensgroenten zijn groenten die op dat moment in de regio in volle grond of in niet-verwarmde serres worden geoogst. 
  • Wat zijn de voordelen?
    De laatste jaren wint het aan populariteit omdat het gezond, duurzaam en budgetvriendelijk is. Bovendien zijn ze voller van smaak en dus lekkerder. 
  • Verminder ik zo mijn ecologische voetafdruk? 
    De duurzaamheid van groenten (en fruit) is een complexe rekensom van verschillende factoren: de milieu-impact van de teelt, het transport of de opslag. Maar ‘duurzaamheid’ laat zich niet beperken tot enkel het ecologische aspect. Je moet ook stilstaan bij de impact van de teelt op sociale werkomstandigheden, de lokale economie …

Maar eigenlijk mogen we wel antwoorden: ja! Door groenten en fruit uit het seizoen te kopen draag je automatisch bij tot een duurzamere voedselketen. Koop je het lokaal, geteeld in België of bij jou in de buurt, dan zijn er minder ‘foodmiles’ nodig (afgelegde kilometers). Seizoensgroenten worden gekweekt in volle grond wat resulteert in minder energie en een lagere CO2-uitstoot want je schakelt verwarmde serres of koelinstallaties uit. Je verkleint je ecologische voetafdruk en je steunt de lokale economie. 

Bij seizoensgroenten hoort ook het herontdekken van verschillende, vaak ‘vergeten’, groenten. Je maakt kennis met een wereld van smaken en dat brengt voordelen met zich mee voor zowel jou als voor je zoon of dochter. Beter nu starten, dan later! 

Wil je weten welke producten er in welke maanden geoogst worden? Lees het hier of download de groentenkalender.

Comments (01)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart