pompoen

De pompoen is vaak hét symbool van de herfst. 

Enerzijds van de enge gezichten met Halloween, maar ook gewoon omdat de pompoen superlekker is! Daarom zetten wij deze veelzijdige vrucht vandaag in de spotlight.

Behoort tot de komkommerfamilie

Je zou het misschien niet denken, maar de pompoen is familie van de komkommer, courgette en augurk. Al deze groenten groeien aan planten die laag bij de grond staan. Er zijn veel verschillende soorten pompoenen, maar in België komen de kleinere pompoenen het meest voor. Denk aan de winter-, eikel- en spaghettipompoen. Allemaal erg lekker, maar waar is deze typische herfstgroente precies goed voor?

Van nature rijk aan vezels en vitaminen

Pompoen bevat weinig calorieën, maar veel vezels. Het bevat ook vitamine C, vitamine E, calcium, ijzer en bètacaroteen. Deze antioxidant versterkt je immuunsysteem. Precies wat we nodig hebben tijdens het herfstseizoen! De pompoen is dus een heel voedzame groente en hierdoor ook zeer geschikt voor het maken van babyvoeding. En vergeet de pompoenpitten niet voor jezelf. Geroosterde pompoenpitten zijn een geweldig energierijk tussendoortje voor volwassenen.

Hoe bereid je een pompoen?

Zorg ervoor dat de pompoen die je koopt intact is en geen zachte plekken heeft voordat je er een groentepapje voor je baby mee maakt. Was de pompoen altijd eerst grondig. Splits hem vervolgens in tweeën en snijd de helften in plakjes. Gebruik een lepel of een mes om de draden en zaden te verwijderen. Daarna kan je het vruchtvlees in blokjes snijden. Gooi de schil niet weg, deze kan je ook gewoon koken of stomen.


Knutselen met pompoenen

Het hoeft niet per se Halloween te zijn om te knutselen met pompoenen. Ook op een druilerige herfstdag kan het ontzettend leuk zijn om deze vruchten te versieren.

Wat heb je nodig?

  • 1 of meerdere pompoenen
  • Gekleurd papier en/of stickers
  • Schaar
  • Lijm

Hoe maak je het?

Knip meerdere cirkels (of andere vormen) uit het gekleurde papier. Plak ze vervolgens met lijm op de pompoen. Je mag ze best een beetje over elkaar plakken voor een extra leuk effect. Hou je toch niet zo van lijm op je tafel? Ga dan op zoek naar stickers, ook daarmee kan je de pompoen versieren.

Pompoen is onmisbaar in onze Little Pumpkin keuken! Bekijk hier onze gevarieerde smaken van +6 maanden (fijn gemixt) en +12 maanden (geprakt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart