Of de kikkererwt een volwaardige vleesvervanger is?
Jazeker! Deze kleine bolletjes zitten bomvol goede voedingsstoffen zoals eiwitten. En die eiwitten hebben ook onze kleintjes nodig. Denk maar aan de vele groeispurtjes … Ze zullen er alleen maar groter en sterker van worden!
Variatie is de key
Varieer met (mager) vlees, verse vis, eieren, graanproducten en peulvruchten. Iedere dag vlees of vis aanbieden is zeker niet nodig, maar leer je kind vanaf de start langzaamaan een grote verscheidenheid aan smaken ontdekken. Elk bovenstaand product heeft zijn eigen, specifieke voedingsstoffen maar één ding hebben ze zeker gemeen: ze zijn rijk aan (dierlijke of plantaardige) eiwitten.
Vind je het moeilijk om te zoeken naar de juiste smaakcombinaties? Daar helpen wij je graag bij. Naast groenten vind je ook een heleboel graanproducten en peulvruchten terug in onze baby- en peutervoeding zoals rijst, quinoa, couscous en uiteraard … kikkererwten. We voorzien altijd een lekkere, gezonde én volwaardige maaltijd!
Waarom kikkererwten?
Behalve een grote hoeveelheid plantaardige eiwitten bevatten deze voedzame bolletjes (en peulvruchten in het algemeen) ijzer, vitamine B, voedingsvezels en zetmeel. Daarnaast zijn ze – in tegenstelling tot bruine, rode en witte bonen – makkelijk verteerbaar.
Pompoen – zoete aardappel – kikkererwt
(met lekkere kruiden zoals peterselie en onze homemade kerriekruiden)
Wat de kikkererwt iets “ingewikkelder” maakt, is de opname van ijzer in het lichaam. Je lichaam neemt ijzer moeilijker op uit plantaardige producten dan uit vlees en eieren. Hier is er gelukkig een heel eenvoudige oplossing voor: voeg een vitamine C-rijke groente toe aan de kikkererwten en het ijzer wordt veel beter opgenomen.
Koolsoorten en paprika zijn bijvoorbeeld een heel goede bron van vitamine C, maar deze groenten introduceer je best nog niet vanaf de start. Daarom kiezen wij om pompoen en zoete aardappel toe te voegen aan de kikkererwten: babyproof en rijk aan vitamine C (onze liefde voor voor pompoen en zoete aardappel deelden we al een tijdje geleden met jullie).
Wie kikkererwten zegt, zegt hummus
Lekker voor jong en oud! Van zodra er boterhammetjes op tafel komen, kan een zelfgemaakte hummus niet ontbreken. Je kan het eten als broodbeleg of als dip.
Hoe je hummus maakt? Easy peasy. Mix onderstaande ingrediënten tot een glad geheel en smullen maar!
- 1 blik kikkererwten (uitgelekt en gespoeld)
- 1 à 2 eetlepels olijfolie
- 1 à 2 eetlepels sesam- of amandelpasta
- 1 eetlepel vers citroensap (ideaal voor een goede ijzeropname want citroen = een vitamine C-bommetje)
- Varieer met kruiden zoals komijn, kerrie, peterselie, knoflook …
Tip: verdeel de hummus in porties en bewaar ze in je diepvries. Hoe je voeding veilig invriest, lees je hier.