Ik ben twee en ik zeg ‘nee’: 5 tips voor moeilijke eters
“Nee, ik lust dat niet.” Gevreesde woorden bij elke ouder of grootouder. Daar sta je dan, met je handen in het haar en een kind dat met een vies gezicht naar al het lekkers op zijn bord kijkt. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Maar geen zorgen, met deze tips wordt etenstijd terug een zorgeloos feest!
Hoe komt dat toch?
Geen zorgen, je kind is daarom niet per definitie een moeilijke eter voor de rest van zijn of haar leven. Het is een fase die het kind ingaat, meestal rond de leeftijd van twee jaar. Dat is een drukke tijd in de ontwikkeling van je kind, dus zal het op zoek gaan naar vertrouwde elementen, zoals hetzelfde eten. Als je kind dus plots alleen nog ‘bokes met choco’ wil eten, weet je nu waarom.
Het is een bekend fenomeen bij ouders over alle generaties heen. En dat heeft zo zijn voordelen:
- No worries: je bent dus niet de eerste ouder die zich zorgen maakt over een peuter die nu plots in hongerstaking gaat. Het ligt niet aan jou en ook zeker niet aan je kind!
- Ervaring leert! We hebben een heel arsenaal aan tips, getest en goedgekeurd door ouders die jou voorgingen. Als dat niet handig is.
Tip 1: Oogjes toe, mondje open
Iets nieuws leren eten zal in deze periode een stevige uitdaging zijn. Als ze een nieuwe groente op hun bord zien liggen, is de kans groot dat ze van de meet af aan zullen weigeren om het zelfs maar te proeven. Daarom kan je er een spel van maken, waarbij je een verrassingslepeltje in het mondje van je kind steekt. Spannend! Vinden ze het niet lekker? Niet erg, ze hebben het zo wel al eens geproefd. En dat is een overwinning!
Tip 2: Mooi bordje (of potje)
Het oog wil ook wat, natuurlijk. Een toffe set kinderservies, of een leuk Little Pumpkin-potje, brengt een kind al meteen in een positieve mood om te eten. Heb je tijd en zin om nog een stapje verder te gaan? Dan vind je op het internet tal van manieren om van je maaltijd een heus kunstwerkje te maken. Een poppetje van sperziebonen? Reken maar dat ze dat plezant zullen vinden!
Tip 3: Eat the rainbow
Vrolijke kleurtjes spreken een kind enorm aan. Daar kan je aan denken als je je maaltijd opstelt en zo verschillende felle kleuren verwerken. Bij Little Pumpkin houden we daar ook rekening mee. Paarse papjes dankzij rode biet, oranje papjes dankzij zoete aardappel … allemaal recht uit de natuur en dus hartstikke gezond.
Tip 4: Schakel broer of zus in
Verandering van spijs doet eten. Verandering van wie het lepeltje vastheeft ook. Deze tip is voor kindjes die al een grotere broer of zus hebben. Schakel hen in om hun kleine broer/zus eens eten te geven. Dat schept niet alleen een band tussen de twee, maar kan ook helpen om van etenstijd iets leuks te maken voor de jongste. Samen eten doet wonderen!
Tip 5: En natuurlijk: daar komt het vliegtuigje
The oldest trick in the book! Er is een reden waarom deze al zo lang meegaat, gewoon omdat-ie steengoed werkt natuurlijk. Maar het hoeft niet bij datzelfde vliegtuigje te blijven. Treintjes, een raceauto, een luchtballon, papa op de skipiste, mama in een raket … gebruik je eigen kinderlijke fantasie om af en toe iets nieuws te bedenken. Voor je het weet vliegt het lekkere eten onder luid gekir in het buikje van je kleine deugniet!
Alle gekke tips op een stokje: geduld is een schone deugd in deze fase. Eet je kind eens wat minder? Niet zo erg. Een kind zal zichzelf niet snel gaan uithongeren en de dag nadien daarom vanzelf wat meer eten. Hopelijk helpen deze tips jou om er toch het beste van te maken! Heb je zelf nog originele tips die je met ons en andere ouders wil delen? Stuur ons een berichtje op Instagram!
Wat een leuk en interessant artikel; vast voor veel ouders herkenbaar! Dankjewel voor de link naar mijn blog over kinderservies!