Onze passie voor pompoen & seizoensgroenten

Het belang van seizoensgroenten

Hoor wie klopt daar aan de deur? Op Sinterklaas en zijn helpers is het nog even wachten maar de herfstvakantie staat te popelen om zijn intrede te doen. Denken we aan de herfstvakantie, dan denken we aan ontspannende activiteiten met het gezin (al zullen die er dit jaar wat anders uitzien), maar uiteraard ook aan Halloween! 

Tijd om de gekste kostuums uit de kast te halen of er zelf in elkaar te knutselen. Maar een uitgeholde pompoen mag absoluut niet ontbreken tijdens dit griezelfeest. Tijd om even in te zoomen op deze kostbare groente. 

Pumpkin pumpkin pumpkin

Dat we dit product sterk waarderen, zal je wel duidelijk zijn. Pompoen bevat heel wat heilzame voedingsstoffen zoals betacaroteen, die zorgt voor een schone huid en goedwerkende ogen. Het bevat ook heel weinig calorieën en levert des te meer vezels voor een gezonde darmflora. 

Pompoen is nagenoeg het hele jaar beschikbaar met de grootste inlandse vollegrondoogst in september en oktober. Ze worden voornamelijk aangevoerd uit eigen land, Frankrijk, Turkije en Spanje. Daarnaast ook uit Zuid- en Midden-Amerika.  

P.S. Wist je dat de pompoen tot de komkommerfamilie behoort? Net zoals meloenen, augurken, courgettes en komkommers. Je kan ze in de gekste vormen en kleuren vinden en zijn al dan niet eetbaar. 

De voordelen van seizoensgebonden voeding

Het ingaan van het winteruur tijdens de herfst, het vallen van de bladeren en de typische herfstkleuren … Elk seizoen heeft zijn charme. Voor ons als chefs zijn de seizoenen ook heel dankbaar om te experimenteren in de keuken. Pompoen zit verwerkt in ons vast aanbod met groenten en producten die het hele jaar door geoogst worden. Maar daarnaast zetten we heel sterk in op seizoensgebonden producten. 

  • Wat zijn seizoensgroenten?
    Seizoensgroenten zijn groenten die op dat moment in de regio in volle grond of in niet-verwarmde serres worden geoogst. 
  • Wat zijn de voordelen?
    De laatste jaren wint het aan populariteit omdat het gezond, duurzaam en budgetvriendelijk is. Bovendien zijn ze voller van smaak en dus lekkerder. 
  • Verminder ik zo mijn ecologische voetafdruk? 
    De duurzaamheid van groenten (en fruit) is een complexe rekensom van verschillende factoren: de milieu-impact van de teelt, het transport of de opslag. Maar ‘duurzaamheid’ laat zich niet beperken tot enkel het ecologische aspect. Je moet ook stilstaan bij de impact van de teelt op sociale werkomstandigheden, de lokale economie …

Maar eigenlijk mogen we wel antwoorden: ja! Door groenten en fruit uit het seizoen te kopen draag je automatisch bij tot een duurzamere voedselketen. Koop je het lokaal, geteeld in België of bij jou in de buurt, dan zijn er minder ‘foodmiles’ nodig (afgelegde kilometers). Seizoensgroenten worden gekweekt in volle grond wat resulteert in minder energie en een lagere CO2-uitstoot want je schakelt verwarmde serres of koelinstallaties uit. Je verkleint je ecologische voetafdruk en je steunt de lokale economie. 

Bij seizoensgroenten hoort ook het herontdekken van verschillende, vaak ‘vergeten’, groenten. Je maakt kennis met een wereld van smaken en dat brengt voordelen met zich mee voor zowel jou als voor je zoon of dochter. Beter nu starten, dan later! 

Wil je weten welke producten er in welke maanden geoogst worden? Lees het hier of download de groentenkalender.

Hoe groot moeten de porties babyvoeding zijn?

Hoe je je kindt voedt, bepaalt zijn toekomst

Je baby groeit en het gewicht neemt gestaag toe. Logisch dat de voedingsbehoefte van je kind ook zal stijgen. De kwaliteit van de baby- en kindervoeding is dan belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar ook de hoeveelheid speelt een prominente rol.

Hoe groot moeten de porties dan zijn? Het is een terechte vraag die regelmatig gesteld wordt. Veel hangt af van de leeftijd, het geslacht, de groei en de activiteit. Elk kindje maakt bepaalde groeifases en -spurtjes door waardoor hij of zij soms meer voeding vraagt dan in andere periodes. 

Het belangrijkste om in je achterhoofd te houden: jij bepaalt wat er op tafel komt, je kind kiest hoeveel het eet. En wanneer je zoon of dochter honger of juist genoeg heeft, zal je het klaar en duidelijk merken. 

De porties die wij hanteren zijn gebaseerd op marktonderzoek en de richtlijnen van Kind & Gezin. 

  • Vanaf 6 maanden heeft je baby meer energie en ijzer nodig. Daarom is het belangrijk om voldoende te variëren in de voeding. Je baby kan nog niet goed kauwen dus de voeding in de Little Pumpkin potjes is nog erg fijn van structuur. De portie is 180 gram.

  • Vanaf 12 maanden kan je kind fijner kauwen en kan het al overschakelen naar stukjes voeding. In onze potjes verwerken we daarom al meer texturen en serveren we geprakte voeding. Geen nood als je baby in deze fase wat minder begint te eten. De groeispurt hebben ze doorgaans al achter de rug! De portie is 250 gram.

Jij, als mama of papa, kent je kind het allerbeste. Je kan dan uiteraard ook kiezen om iets meer of minder per maaltijd te geven. Wanneer je het potje ontdooid hebt kan je het overschotje nog 48 uur in de koelkast bewaren. 

Een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon, met een wereld van smaken, is al op jonge leeftijd heel belangrijk. Daarom werken wij met vis, vlees, groenten en kruiden die niet gebruikt worden in de dagdagelijkse babyvoeding. Voor extra variatie kan je kiezen tussen een vast aanbod en een seizoensgebonden box. 

Terug naar de kleuterschool!

Terug naar de kleuterschool!

1 september zag er toch wat anders uit dit jaar. Gemaskerde ouders en leerkrachten, richtlijnen en pijlen op de grond, zorgen om het virus dat hier nog steeds rondspookt … Maar ondanks alles niet minder leuk! Integendeel, het is een extra fijn weerzien: kinderen die na maanden weer met hun vriendjes kunnen spelen, leerkrachten die terug met heel hun hart in hun geliefde klas mogen lesgeven en jij die weer de hele dag in rust kan thuiswerken. 

Ter gelegenheid van dit speciaal begin van het schooljaar ontwikkelde Klasse posters om de kleinsten te helpen bij hun terugkeer naar school. Want die is niet meer zoals ze hem achtergelaten hebben. Mag ik nog vriendjes knuffelen? En waarom draagt de juf nu zo’n gek maskertje? Wat als ik een beetje bang ben? Met weinig woorden en vrolijke kleurtjes gidsen de posters de kleine schoolgangertjes richting een veilig schooljaar.

Hier kan je de posters downloaden en afprinten. Merci Klasse!

Ken jij het woord ‘vriesvers’ al?

Ken jij het woord ‘vriesvers’ al?

Diepvriesmaaltijden kregen, niet altijd onterecht, een slechte reputatie. Begrijpelijk, want in veel voorbereide gerechten zitten een hoop bewaarmiddelen, kleurstoffen en andere biotechnoligsche snufjes. Weinig gezonds, waardoor we de diepvriesgang wel eens durven overslaan. 

En dat terwijl vriesvers net heel wat voordelen met zich meebrengt, voordelen waar vers, huisgemaakt eten nog wat van kan leren! Bij Little Pumpkin combineren we die voordelen met gezonde, onbewerkte voeding om zo het beste voor je kind en het makkelijkste voor jou te bundelen in één handig abonnement. Hoe we dat doen, vraag je? Wel, zo …

Eén woord, negen letters: vriesvers

Als een bereiding het label ‘vriesvers’ krijgt, wil dat zeggen dat het eten direct na de bereiding ingevroren is. Bij Little Pumpkin maken we de heerlijke maaltijden met veel liefde, verdelen ze in porties en steken ze dan genadeloos in een diepvries van circa -30° C. Die temperatuur klinkt extreem, maar is nodig om van ons product een vriesverse topper te maken. 

Dit zijn de voordelen

Oké, maak het je gemakkelijk. Hier komen de vele voordelen van vriesvers eten. Ben je er klaar voor? 

  • De kwaliteit van de ingrediënten blijft optimaal. De groenten die je kind opknabbelt zijn zo goed als dezelfde groenten die we bij de boer gingen halen. Er is geen tussenperiode waarin het eten in een winkel verblijft en dus aan versheid inboet. Van het veld op je bord, of toch bijna. 
  • Dankzij versvriezen zijn geen kunstmatige toevoegingen en bewaarmiddelen nodig. Komt goed uit, want daar heeft je kind niks aan. In onze voeding zitten dus enkel nuttige, voedzame ingrediënten. 
  • 100% van de smaak, vitamines en voedingswaarden blijven bewaard. Tijdens het invriesproces behouden we alles wat voor je kind van belang is, zodat het gezond kan groeien.
  • Leuk extraatje: de vrolijke kleuren van verse groentjes zijn ook niet bang van een beetje vrieskou. Integendeel. Aan onze maaltijden komen geen kleurstoffen te pas en toch behouden ze hun felle kleur. Het oog wil ook wat, al ben je nog zo jong!
  • Geen bewaarmiddelen, maar dus ook geen nabehandeling in functie van bewaring nodig. De smaak van de recepten die we zorgvuldig creëerden, blijft onveranderd. Mocht je van onze pot komen proeven en dat vergelijken met een vriesvers potje, dan zou je geen verschil smaken.
  • En ondanks dat er dus geen magische bewaartrucjes in zitten, hebben onze potjes een lange houdbaarheid. Zelfs na maanden in de diepvries verliezen de potjes hun smaak en voedingswaarden niet. 
  • Last but not least: het bespaart jou een hoop tijd en zorgen. Laat het ondooien maar over aan de microgolf, want onze potjes kunnen rechtstreeks van de diepvries naar je microgolfoven. Handig voor die extra hectische dagen (of wanneer je gewoon geen zin hebt).

Van onze diepvries naar die van jou

Onze koelwagens leveren je bestelling bij jou thuis. Jij moet enkel de potjes in de diepvries plaatsen en opwarmen wanneer de nood het hoogst of de honger het grootst is. Lang leve vriesvers!

Probeer het zelf en bestel je eerste pakket eenvoudig online.

Add to cart